úterý 12. ledna 2016

Švesťáky

Jestli něco vážně miluju, jsou to švestkové buchty a knedlíky. Ovšem knedlíky jedině z bramborového těsta! Ačkoliv se podezírám z toho, že to mám ráda jen kvůli té hromadě máku, která ani k jednomu nemůže chybět :D



INGREDIENCE
 
Bramborové těsto 

600 g brambor, 200 g hrubé mouky, 100 g krupice, 2 vejce, špetka soli

Náplň

500 g vypeckovaných švestek

Zdobení

mletý mák ve stejném poměru s moučkovým cukrem, rozpuštěné máslo

POSTUP

 
1) Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce do měkka.


2) Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno.


3) Strouhané brambory osolíme, přidáme vajíčka a zasypeme krupicí, smíchanou s moukou.


4) Vypracujeme hladké, hutnější těsto, které se nelepí.


5) Vyválíme si těsto do podlouhlého špalku a nakrájíme na stejně velké díly.


6) Z dílků vymodelujeme kuličky a ty následně rozmačkáme do placiček o síle 0,5 cm.


7) Do středu placek položíme omyté a oschlé švestky a zabalíme je.


8) Vytvarujeme kulaté knedlíčky a vhazujeme je do mírně osolené vroucí vody.


9) Jakmile vyplavou na povrch, vyndáme je, propíchneme špejlí kvůli úniku páry a položíme na čistý vál.


10) Ještě teplé knedlíky lehce potřeme rozpuštěným máslem, aby se k sobě nelepily, a přendáme do misky či rovnou na talíř.


11) Servírujeme posypané směsí máku s cukrem a přelité trochou rozpuštěného másla.

2 komentáře:

  1. Hned bych si dala, jak to vidím. :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jak je vidím, dala bych si je taky a to klidně hned potom, co jsem je zrovna snědla :D

      Vymazat